U13: Presenetljivo suvereno in popolnoma zasluženo v finale državnega prvenstva

Za opazovalce s strani je ekipi naših mlajših pionirk trener Željko Jotić na začetku sezone zadal zelo, zelo visok cilj: uvrstitev na zaključni turnir četverice, tako v pokalu, kot tudi v državnem prvenstvu. Saj ne, da v ekipo ne bi verjeli, ampak med štirinajsterico prijavljenih so samo tri igralke letnika 2008, pet jih je 2009, ena 2010 in kar pet 2011 in to pri dekletih nujno pomeni višiniski in fizični hendikep, ki je bil vse bolj jasno viden, bolj kot se je bližala končnica prvenstva.

Ampak naše junakinje so vse te centimetre, karantene, izolacije in poškodbe prebrodile in na koncu dosegle tisto, kar se je še pred dvema mesecema zdelo nemogoče – uvrstile so se v finale državnega prvenstva! Še več, na zadnjih dveh odločilnih tekmah, najprej v zaključnem krogu rednega dela prvenstva proti Iliriji, še bolj pa na polfinalni tekmi proti Cinkarni Celje, s pametno igro, neverjetno osredotočenostjo in junaškim pristopom prav vseh igralk, so tekmicam enostavno odvzele kakršnokoli upanje na pozitiven rezultat.

Včerajšnje srečanje proti Celju se je začelo zelo trdo, brez košev celih uvodnih pet minut, nato pa se je z otvoritveno trojko Maje Lešnik začelo počasno, a vztrajno višanje razlike v prvi četrtini do +7. B ekipa je nato v drugi četrtini uspela zadržati tekmice na +5, udarna peterka pa je nato v tretji četrtini odigrala briljantno obrambo, tekmicam dovolila samo 6 točk, na drugi strani pa vztrajno polnila koš in +17 pred zadnjo četrtino je pomenilo, da je treba tekmo samo še pametno pripeljati do konca. Dekleta so tudi to nalogo opravila perfektno in na koncu slavila za visokih dvajset točk.

Že zdaj so vsi cilji že doseženi in preseženi, ampak ta naša ekipa bo v stanju, v kakršnem trenutno je, zagotovo vsaj trd oreh tudi za domačinke finalnega turnirja, škofjeloško ekipo Domel, ki zadnji dve sezoni dominira v kategoriji U13 in je v polfinalu premagala Jelšo Šmarje za kar 38 točk.

Za Janino so nastopile: Zala Čanžek (17 točk – 3 trojke), Hana Jerković (16 točk, 8 skokov), Monja Žumer (15 točk), Neca Viher (4 točke, 4 skoki), Maja Lešnik (3 točke), Anais Gobec (6 skokov), Viven Blažun, Julija Flajnik, Ema Žolgar, Sanela Kalajdži, na klopi sta bili še Naja Colnarič in poškodovana Taja Gradecki.

Rezultati

Ekipa1234TOznaka
Cinkarna Celje A U1351361135Poraz
Janina U131211181455Zmaga

Statistika tekme: https://www.kzs.si/incl?id=114&game_id=5696679&league_id=undefined&season_id=122387

Posnetek tekme: https://www.youtube.com/watch?v=lXDtzTlNje4&feature=youtu.be